video screenshot

5 tips om snel, makkelijk en budgetvriendelijke Facebook video’s te maken

Het Newsfeed algoritme van Facebook houdt van video, dat is duidelijk. Met een video scoor je niet alleen hoger, uit recent onderzoek blijkt dat video gemiddeld 135% meer organische bereik haalt dan het plaatsen van een foto.

Het Facebook platform haalt dagelijks meer dan 8 miljard (!) video views en lijkt meer dan ooit te willen concurreren met andere video platformen zoals YouTube of Periscope.

Met dat in het achterhoofd geven we je enkele tips om snel en eenvoudig videoboodschappen te maken die op Facebook een maximaal bereik en engagement halen.

1. Teasers, evenementen en tutorials

Je moet geen professional zijn om een leuke teaser video te maken ter promotie van een aankomend evenement, het geven van een korte product demo of om jouw fans een kijkje achter de schermen van je bedrijf te geven. Er bestaan verschillende budgetvriendelijke tools zoals Camtasia of Slide.ly om zelf video’s te maken.

Ok, verwacht geen afgelikte hoogkwalitatieve video. Focus op de boodschap. Een leuke en spontane zelfgemaakte video wordt vaak erg gesmaakt door je fans en volgers. Het hoeft niet altijd een Hollywood-productie te zijn.

2. Interviews met influencers

Als je de kans krijgt om met een “influencer” te praten – een mentor, een bekende spreker of een auteur – grijp die opportuniteit en neem het gesprek op. Je kan apps gebruiken zoals Screenflow of Call Recorder for Skype om virtuele meetings op te nemen. Sta je op een event of een beurs en ontmoet je een influencer in levende lijve, gebruik dan je smartphone camera. Je kan ook een extra microfoon kopen om omringend geluid te dempen. En met iMovie of Moviemaker kan je de opnames snel een eenvoudig bewerken tot een waardevol stuk content die je op je blog en sociale media kan delen.

Tip: bedenk originele vragen en hou het kort. Te lange interviews zorgen ervoor dat niet alleen de kijker afhaakt maar ook de geïnterviewde interesse verliest.

3. Maak mini-series van je webinars

Organiseer je een webinar, gebruik dan een platform zoals ClickMeeting waarbij je de meeting kan opnemen en kan opdelen in verschillende fragmenten.

Zo kan je van een opname een mini-serie maken en bijvoorbeeld elke week een nieuw fragment delen. Doe dit voor elke webinar die je opneemt. Het neemt wat tijd in beslag om dit op te zetten, maar het resultaat is een hele reeks aan nieuwe en leuke content die je gedurende een lange periode kan delen op verschillende kanalen.

4. Nodig verschillende mensen uit je organisatie om te spreken voor de camera

Video’s worden niet enkel gebruikt voor formele en educatieve doeleinden. Je kan video ook gebruiken om je bedrijf en medewerkers voor te stellen. Een kijkje achter de schermen en een ontmoeting met de medewerkers van je bedrijf wekt sympathie op bij het publiek.

Neem je smartphone in de hand en ga langs bij iedereen uit je bedrijf. Stel hen enkele korte vragen zoals wie ze zijn en wat hun functie is. Je kan zo elke week een andere persoon interviewen. Heb je geen inspiratie voor vragen, organiseer dan een korte brainstorm met je collega’s. Zo kom je zeker tot leuke invalshoeken.

5. Gebruik Facebook Live

Facebook geeft voorrang aan diegenen die de Live functie gebruiken. Live uitzendingen scoren dus hoger in de Facebook Newsfeed.

Live uitzendingen geven nog een bijkomend voordeel: als je Live uitzending een groot aantal kijkers behaalt en veel interactie teweegbrengt zullen je toekomstige posts – ook al zijn het geen video’s – een groter bereik halen. Het Facebook algoritme houdt namelijk rekening met de prestatie van je vorige posts.

No need to break the bank…

Het maken van een video hoeft dus op zich niet duur te zijn. Het hangt af van wat je er mee wenst te bereiken. Wil je een korte teaser maken, je publiek laten kennismaken met de mensen achter het bedrijf of wil je een tutorial of een webinar opnemen? Met je smartphone en enkele budgetvriendelijke apps en tools kom je al een heel eind. “No need to break the bank” – zoals ze hier in de States zeggen.

Ga nu en maak videos.

En onthoud nog het volgende: de meerderheid van van de mensen bekijkt liever een video dan het lezen van een artikel. Of jij niet misschien?

Laat een reactie achter