meeting in de VS

8 tips voor een geslaagde business meeting in de Verenigde Staten

Heb je een meeting in de VS? Dan ben je best goed voorbereid op het werktempo, de meeting cultuur, de typisch Amerikaanse uitdrukkingen en je Europese referenties…die mag je thuis laten. 

Time is money

elevator pitchMeetings vastleggen met drukbezette Amerikaanse ondernemers, investeerders of potentiële klanten is een hele uitdaging. Niemand heeft tijd. Als je dan eindelijk toch die 10 minuten aandacht krijgt, wees dan voorbereid. Zorg dat je een haarscherpe en enthousiaste ‘elevator pitch‘ hebt die jouw bedrijf of concept in 1 – maximum 2 – minuten toelicht.

Weet ook dat meetings evengoed om 7u ’s ochtends als om 8u ’s avonds kunnen plaatsvinden. Bevestig je afspraak nog eens de dag ervoor, kom op tijd, draai niet rond de pot en kom zo snel mogelijk to the point.

¿Hola que tal?

Engels is de meest gesproken taal tijdens business meetings. In New York, Boston of Washington zal je dan ook altijd in het Engels communiceren. Er is echter een grote Spaanstalige gemeenschap in de VS die je niet mag onderschatten. Moet je naar LA of Miami? Je zal er ook in het Engels communiceren maar neem misschien je boekje ‘Spaans voor beginners’ mee. Altijd handig.

Meeting cultuur

love for meetingsAmerikanen houden van meetings. Hoe meer meetings, hoe beter. Alles moet besproken en genoteerd worden. Ze spenderen meer tijd in vergaderruimtes waar ze luid en enthousiast debatteren over een hot topic dan aan hun bureau om het effectieve werk uit te voeren. Ok, niet èlke Amerikaan is zo, maar het overgrote deel besteedt zijn werkdag rond een vergadertafel.

Vergaderen doen ze ook graag op informele plaatsen zoals in de koffiebar om de hoek of op restaurant. Organiseer je een meeting met een Amerikaanse klant of leverancier? Je hoeft je dan niet meteen op te sluiten in een muffe vergaderzaal. Een hippe koffiebar of lunch spot zal zeker geapprecieerd worden.

Oh en humor is belangrijk, maar maak geen grappen over gevoelige onderwerpen zoals religie, politiek of ras. That’s a no go.

Check please!

Word je uitgenodigd voor een business lunch? Dan is het niet ongewoon dat de organisator voor de maaltijd betaalt. Neem voor de zekerheid toch maar je kredietkaart mee want er zijn altijd uitzonderingen. En vergeet niet de ober of barman een fooi te geven. Tips are not included!

I Love it! Fantastic!! Awesome!!!

hoge verwachtingen business meetingZit je in een meeting met Amerikanen dan zal je snel merken dat ze alles goed en leuk vinden. Jouw concept is super! Je idee is baanbrekend! We love it!  Als Europeaan stap je uit een zo’n meeting met een brede glimlach op het gezicht, trek je naar de dichtstbijzijnde bar en ga je klinken op de overwinning.

Hou je voetjes maar op de grond. Want in vele gevallen koelt hun semi orgasme al weer snel af eens ze de vergaderruimte hebben verlaten. Hele positieve reacties krijgen tijdens een meeting, productpresentatie of verkoopgesprek betekent niet dat je meteen gewonnen hebt. Amerikanen zijn gewoon vaak ‘over-excited’ tijdens een meeting.

Hou je verwachtingen dus realistisch en volg je lead goed op. After-sales baby!

What’s your game plan?

Amerikanen gebruiken tijdens business meetings graag uitspraken uit de sportwereld. Als iemand je vraagt “Can you give me a ballpark figure?”, probeer niet gelijk een koe naar een trein te kijken (zoals ze bij ons zeggen).

Hier alvast enkele voorbeelden van veel gebruikte uitspraken uit de sportwereld:

  • That last question was a real curve ball >> Die laatste vraag was heel onverwacht/misleidend.
  • You dropped the ball >> Je hebt een fout gemaakt.
  • Let’s get the ball rolling >> De bal aan het rollen brengen, aan de slag gaan.
  • He’ll win hands down >> Hij zal met gemak winnen. 
  • Keep your eyes on the ball >> Blijf geconcentreerd.
  • Roll with the punches >> Je moet je aanpassen aan moeilijke omstandigheden.

Er zijn ontelbare uitdrukkingen. Onthou alvast de bovenstaande en just roll with de punches! 

Europese referenties

Tijdens een verkoopgesprek met Amerikanen zijn referenties erg belangrijk. Europese referenties – hoe bekend ze in België of Europa ook mogen zijn – zijn vaak waardeloos in de VS.

  • Belg :“We worked for major companies in Belgium such as the national railroad company SNCB, Delhaize, Electrabel, bpost,…”
  • Amerikaan: “Who?”

Maak dus snel werk van Amerikaanse referenties. Die zijn goud waard.

Vele visitekaartjes en e-mails

business cardVisitekaartjes worden in de VS nog steeds vaak uitgewisseld na een meeting of op een zakelijke evenement. Neem er dus altijd voldoende mee. Verwacht echter niet dat je altijd een kaartje terug krijgt en zeker niet dat je meteen gecontacteerd zal worden. Kaartjes worden vaak aanvaard om gewoon vriendelijk en positief over te komen.

Heb je kaartjes uitgewisseld met iemand en hoop je op een vervolg? Stop dan met te staren naar je inbox hopend op een e-mail. Neem het heft in eigen handen. Stuur de contactpersoon een e-mail, voeg hem/haar toe op LinkedIn, volg hem/haar eventueel ook op andere sociale media kanalen. Je zal even geduld moeten uitoefenen want vele Amerikanen zijn nogal traag in het beantwoorden van e-mails. In het ergste geval kan het tot weken duren vooraleer je een reactie krijgt. Blijf sturen want de aanhouder wint!

 

Zo, met deze tips zal je al een stuk beter voorbereid zijn op je business meeting in de VS. Go now, be on time and kick some butt!

Laat een reactie achter